De Vlinder - terugblik op het project

Het project De Vlinder vond plaats in 2019 en 2020 en maakte deel uit van het overkoepelende project Onvergetelijk Houten. Een samenwerkingsverband tussen de gemeente Houten, Aan de Slinger en welzijnsorganisatie 'van Houten&co' die hiermee hun krachten bundelden. Met als doel: (blijvend) meer cultuuraanbod voor 65-plus in Houten.

Inspiratie
De Vlinder is een multidisciplinair danstheaterproject geïnspireerd op de stedenbouwkundige vlindervorm van Houten. Houten is gegroeid van een intiem dorp naar een indrukwekkende Vinex-stad. Wie weet nog hoe het vroeger was? In dit project deelde de ‘jeugd van toen’ hun verhalen over het dorp aan elkaar en aan de jonge generatie. Ook de verhalen over de nieuwe wijken worden verteld. De snelle groei van dorp naar stad, de invloed en betekenis daarvan op de onderlinge persoonlijke verhoudingen en op het leefklimaat in de stad. Om het verhaal te vertellen zijn diverse disciplines in de voorstelling verweven: dans, fotografie, beeldend en muziek.

Aanpak
Een klas atheneum 4 leerlingen van College de Heemlanden is in gesprek gegaan met de deelnemers. Ze spraken over Houten vroeger en nu, de scholen, de fietsstad, het leven en de toekomst. De gesprekken zijn samengebracht in een aantal podcasts van ieder ongeveer een kwartier, hieronder te beluisteren. 

De verhalen vormden de basis voor de uiteindelijke voorstelling, een mozaïek van herinnering en ervaring verbeeld in poëzie, fraaie dansfiguren, muziek, ritme, zang en beeld. 

Deelnemers
Aan het project namen 80 65-plussers deel. Veertig deelnemers maakten samen de choreografie onder leiding van de choreograaf. Veertig deelnemers maakten samen het toneelbeeld en de muziek, onder leiding van een kunstenaar, een fotograaf en een musicus.

Artistiek team van De Vlinder
Liesbeth Osse, dramaturg en eindverantwoordelijke voor het artistieke team en het concept van de voorstelling. Liesbeth combineert vakkennis en ervaring met vindingrijkheid.

Ireen Kurvers, choreograaf en docent. Ireen gaat uit van de talenten van de deelnemers en zorgt dat zij zich ontwikkelen. Vaak overtreffen zij hun eigen verwachtingen.

Beiden zijn verbonden aan Gouden Dans. Gouden Dans presenteerde in 2018, ook voor en door ouderen, de voorstelling Kom dans met mij de danzon. Gouden Dans ontwikkelt, regisseert en produceert projecten waarbij dans, muziek en theatrale middelen worden ingezet om sociaal maatschappelijke kwesties bespreekbaar te maken.

Olga van Koningsbrugge, repetitor, heeft bij het laatste deel van het project choreografe Ireen geassisteerd en samen met haar de puntjes op de i gezet.

Dorothé Arts, beeldend kunstenaar en docent. Bekend met veel materialen en technieken helpt ze deelnemers graag om hun ideeën om te zetten in beelden die iets te vertellen hebben.

Paul van der Klei, fotograaf en docent. Paul laat deelnemers op een plezierige wijze een sprong voorwaarts maken in hun fotografie. Meer uit je camera (en jezelf) halen en meer zien is zijn motto!

Jan van Wieringen, dirigent van de Castellumsingers. Hij studeert met de 35 koorleden verschillende nummers in. Hij werkt samen met de choreograaf aan de koorpresentatie. Door de strengere coronamaatregelen was het uiteindelijk voor het koor helaas niet mogelijk om mee te doen aan de voorstellingen zelf. 

Het project De Vlinder vond plaats van 1 oktober 2019 tot en met 3 november 2020.

Grand Finale De Vlinder
De Vlinder heeft op 30 oktober, 2 en 3 november 2020 de grand finale beleefd: een zestal danstheatervoorstellingen op het podium van Aan de Slinger. Dit ondanks de onverwachte extra speler die kwam meedoen: corona. Het artistiek team heeft hierin een geweldige prestatie geleverd. Bij elke voorstelling verwelkomden we 30 bezoekers. Via de live streams keken ontelbaar veel meer mensen mee. Juist corona zorgde ervoor dat iedereen met een grote drive zocht naar wat er nog wel mogelijk was. Het gaf het project meerwaarde: juist nu moet men elkaar kunnen blijven ontmoeten, hoe dan ook.

Onvergetelijk Houten
Andere onderdelen van het koepelproject Onvergetelijk Houten waren theaterproductie Het Goud van Houten, de oprichting van de AdviesGroep Ouderen & Cultuur, een onafhankelijk aanvullend onderzoek door Movisie en een (digitale) manifestatie om opgedane kennis en ervaringen te delen met het Houtense culturele veld. 

Na afloop van het project is een 'souvenirs boek' gemaakt van Onvergetelijk Houten. Een prachtig boek boordevol verhalen, foto's en herinneringen van de deelnemers. Het boek is hieronder te downloaden. Veel leesplezier!

Landelijke aandacht
Zowel lokaal, regionaal als landelijk is De Vlinder niet onopgemerkt gebleven. Zo belde 3FM met een van de deelnemers en waren de projectleider Bea Nederhoff en deelnemer Helma Steijn te gast bij Tijd voor Max. Gemeente Houten heeft op 31 mei 2021 met het project Onvergetelijk Houten een prijs van € 20.000,- gewonnen vanuit het landelijke programma Age Friendly Cultural Cities, georganiseerd door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Een mooie prijs om te besteden aan de bevordering en verduurzaming van ouderenprojecten.

Subsidienten
De Vlinder was een project in het kader van de overheidsregeling Age Friendly Cultural Cities en werd ondersteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie, KfHeinfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds Houten.

Meer van onze projecten

Filmeducatie 2023 - 2024
  • Schoolproject PO
  • 2023-2024

Filmeducatie 2023 - 2024

Aan de Slinger, basisschool 't Schoolhuys, basisschool De Stek, Filmhub Midden, moderators, filmdocenten

Vr 1 september t/m ma 1 juli
Houtense Cultuurtafel
  • Cultuurtafel

Houtense Cultuurtafel

i.s.m. Burgerinitiatiefnemers Cultuureducatie, Stichting Leergeld, 'van Houten & co', Bibliotheek Lek & IJssel, Houtens Muziek Collectief, Kunsthuis Houten

Vr 15 december t/m za 14 december
MidzomerFestival
  • Project

MidzomerFestival

Zaterdag 22 juni
Filmpoetry 2023 - 2024
  • Schoolproject VO
  • 2023-2024

Filmpoetry 2023 - 2024

Aan de Slinger, College de Heemlanden, Filmdocent, Dansscholen Houten

Vr 1 september t/m ma 1 juli
}
Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten Provincie Utrecht