VONK

Na een uitverkochte eerste editie in 2021 met maar liefst 7500 bezoekers, organiseren wij in de herfstvakantie de tweede editie van lichtkunstfestival VONK! We verhuizen naar een prachtige nieuwe locatie: Fort Honswijk in Schalkwijk. 

Fort Honswijk geldt als de donkerste plek van de Randstad, maar deze historische locatie zal tijdens het festival juist het lichtpunt zijn. Tijdens VONK is Fort Honswijk een tijdelijk buitenmuseum, waar bezoekers een avontuurlijke wandelroute langs de lichtkunstwerken ervaren. 

Programma
Alle programmaonderdelen worden dit jaar gemaakt rondom een speciaal thema ‘Wij, de Aarde’. Dit is het centrale thema waarmee VONK ook een belangrijke boodschap wil meegeven. Natuur en mens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en daarom is er een inspirerend programma samengesteld dat de verbinding tussen mens en natuur verkent. Door de elementen van de natuur te integreren in de kunstwerken en de immersieve luisterroute, geeft het festival een diepere lading en duurzame boodschap aan haar bezoekers.

Dankzij de uitgebreide en diverse programmering is het festival aansprekend voor een breed publiek: van jong tot oud en van culturele beginner tot doorgewinterde kunstkenner. Nationale en regionale kunstenaars laten zien wat er mogelijk is op het gebied van lichtkunst. Ook talent van HKU, Kunst Centraal en College de Heemlanden krijgt de mogelijkheid om hun kunsten te laten zien. Daarnaast is er een programma voor de groepen 8 op alle basisscholen in Houten die daarmee ook hun lichtje bijdragen aan één van de werken op VONK. 

Locatie en ticketverkoop
Een bijzonder evenement met een belangrijk thema op een historische locatie: Fort Honswijk, gelegen aan de rivier de Lek, nabij Schalkwijk. De interactieve lichtkunstroute van VONK leidt langs de mooiste plekken van het fort. In de donkere gangenstelsels en op de verlichte paden komen zo natuur, architectuur, kunst en technologie samen. De toren van Fort Honswijk (gebouwd tussen 1841 en 1848) is de oudste en grootste van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het indrukwekkende fort is de afgelopen jaren gerestaureerd, waarbij de ruim 300 bijzondere muurschilderingen en illustraties zijn behouden. Sinds april 2023 is het fort weer geopend en VONK laat graag haar licht schijnen op deze bijzondere locatie. 

Op de website www.vonkfestival.nl is al meer te lezen over het programma en kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor de nieuwsbrief. Dinsdag 23 mei, om 13.00 uur start de kaartverkoop voor de tweede editie van VONK Festival. 

VONK festival is een initiatief van Aan de Slinger en mede mogelijk door:
LotteZ - HKU - Provincie Utrecht - Gemeente Houten - KF Hein Fonds - Prins Bernhard - Cultuurfonds Eventcare - Stichting Fort Honswijk - Nachtfort - Het VONKT 


 

Meer van onze projecten

Houtense Cultuurtafel
  • Project

Houtense Cultuurtafel

i.s.m. Burgerinitiatiefnemers Cultuureducatie, Stichting Leergeld, 'van Houten & co', Bibliotheek Lek & IJssel, Houtens Muziek Collectief, Kunsthuis Houten

Wo 8 maart t/m zo 3 november
VONK
  • Project

VONK

I.s.m. HKU, Nachtfort, Kunst Centraal en Lotte Z

Vr 13 oktober t/m zo 22 oktober
To be and to Play!
  • Project
  • 2023

To be and to Play!

Ma 3 april t/m wo 14 juni
Cultuureducatie met Kwaliteit 2021-2024
  • Schoolproject
  • 2022-2023

Cultuureducatie met Kwaliteit 2021-2024

Wo 1 september t/m za 20 juli
}
Prins Bernhard Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten Provincie Utrecht