Urban meets Vinex

Urban

Urban is een subcultuur en gaat over alles wat met name jongeren bezig houdt in de grootstedelijke cultuur. We gaan binnen de subcultuur Urban het stuk Streetart uitlichten, een prachtige vorm van kunst! Daarin gaan wij uit dat Streetart meer is dan een ‘tag’ op de muur. Er bestaat zoveel meer!

Cultuur in New Towns

Juist in een nieuwe stad als Houten zetten wij in op deze vorm van kunst. Houten behoort tot de zogenoemde New Towns en zoekt verder naar haar identiteit. De ervaring leert dat cultuur een goede manier kan zijn om betekenis te geven aan de ontwikkeling van een nieuwe stad. De inwoners laten op een speelse manier hun stem aan elkaar en aan de gemeente, de gemeenschap horen. Zij maken samen zichtbaar hoe zij Houten zien.

Streetart

Cultuur Aan de Slinger heeft een vernieuwend community arts concept ontwikkeld, waarbij in diverse fases wordt gewerkt aan verschillende vormen van Streetart in Houten. Denk daarbij aan masterclasses, workshops, painting by numbers en 3D tekeningen. Deze vormen van straatkunst, waaronder een levensgrote 3D tekening zijn nog nooit eerder vertoond in Houten. Deze vorm van kunst wordt over het algemeen zeer gewaardeerd op  de Social Media, wat niet altijd het geval is van kunst wat in musea hangt. Veel mensen hebben zo’n 3D tekening echter  nog nooit ‘live’ gezien. Daar brengen wij verandering in.  Het is een zeer laagdrempelige vorm van kunst, wij brengen kunst letterlijk naar de straat naar een grote groep mensen.

Programma Urban meets Vinex
Met een ludieke actie is er samen met de plaatselijke kunstenaar JoCa, een start gemaakt voor het project Urban meet Vinex. Met een kalkspray is op het politiegebouw tegenover Theater Aan de Slinger een grote strik getekend.  Dit politiegebouw is half april 2013 leeg komen te staan en zal uiteindelijk worden gesloopt. Met de creatieve strik op het politiegebouw hebben we laten zien dat we het politiegebouw omarmen als creatieve broedplaats voor Houten. 

Ouderen & Streetart
StreetArt alleen voor jongeren? Zeker niet! Op Burendag gaan we samen met ouderen aan de slag met Streetart.
1. Action painting met ouderen. Hierbij rijden ouderen met de rollator of rolstoel door de verf en over de platliggende panelen van een huisje.

2. Het vouwen van bootjes en vliegtuigjes van oude atlassen. Deze geven we een plekje geven op het huisje.

3. Handafdrukken aan de buitenkant van het huisje zetten. Ook zullen er handafdrukken worden ingelijst. Creatief therapeute en kunstenaar Leonie de Zwarte is bereid gevonden om de Rode Kruis huisjes tot kunst te transformeren. 

ONSKRUID op de DAK
Tijdens de Dag van de AmateurKunst op 8 juni hadden het nieuwe collectief ONSKRUID uit Rotterdam te gast in Houten. Zij zijn de afgelopen maanden klaargestoomd als nieuwe generatie staatkunstenaars. Speciaal voor het project Urban meets Vinex maakten zij een levensgroot kunstwerk voor het plein van Theater Aan de Slinger. Iedereen werd uitgenodigd te participeren met een het tekenen van de eigen schaduw.

mega 3D tekening
Samen met de Planet Streetpainters werd tijdens de activiteitenmarkt een grote 3D straattekening getekend op het Rond, met het thema ‘Romeinse tijd’. Een thema wat een nieuwe stad als Houten met een eeuwenoude geschiedenis met elkaar verbindt. 3D Street Paintings zijn het voorbeeld van optische illusies en lijken je af en toe zo de straat in te zuigen.  Het is een zeer laagdrempelige manier van kunst laten zien aan de hele gemeenschap, want het werk ligt letterlijk op straat. 

Masterclass 3D tekenen
de Belgische Matthew May, een van de Planet Streetpainters zal een driedaagse masterclass geven aan inwoners van Houten, wat uiteindelijk uitmondt in een prachtige grote 3D tekening.  Het is een 3-daagse project, waarbij men onder begeleiding van Matthew  May, eerst zelf aan de slag gaat met een ontwerp en  vervolgens  het daadwerkelijk plaatsen van de 3D Streetpaintings.

 Financieel mogelijk gemaakt door

Dit project kwam mede tot stand met behulp van de gemeente Houten, Winkeliersvereniging van het Rond, RCOAK, Fonds Sluyterman van Loo en stichting Mazzel.

Meer van onze projecten

Houtense Cultuurtafel
  • Cultuurtafel

Houtense Cultuurtafel

i.s.m. Burgerinitiatiefnemers Cultuureducatie, Stichting Leergeld, 'van Houten & co', Bibliotheek Lek & IJssel, Houtens Muziek Collectief, Kunsthuis Houten

Vr 15 december t/m za 14 december
Kunst door de Brievenbus
  • Project

Kunst door de Brievenbus

Fonds voor Cultuurparticipatie, Aan de Slinger en ‘van Houten&co’

Ma 15 juli t/m di 15 juli
Gluren bij de Buren 2024
  • Project
  • 2024

Gluren bij de Buren 2024

Zondag 6 oktober
}
Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten Provincie Utrecht