Lichtkunstfestival VONK 2023

Na een uitverkochte eerste editie in 2021 met maar liefst 7500 bezoekers, organiseren wij in de herfstvakantie de tweede editie van lichtkunstfestival VONK. 
 

VONK is hét lichtkunstfestival van de regio Utrecht en vindt plaats in Fort de Batterijen, in Nieuwegein. Op deze locatie, sinds kort UNESCO Werelderfgoed, zal een bijzondere en interactieve lichtkunstroute worden uitgezet, bestaande uit interactieve kunstinstallaties, performance art, lichtprojecties en meer. Het programma bestaat uit 15 kunstwerken en is geschikt voor de hele familie. Er is een bijzondere luisterroute over, door en rondom het Fort. 

Programma
Alle programmaonderdelen worden dit jaar gemaakt rondom het speciale thema ‘Wij, de aarde’. Nationale en regionale kunstenaars zetten Fort de Batterijen letterlijk in het licht!
Met het thema wil VONK ook een belangrijke boodschap meegeven. Natuur en mens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en daarom is er een inspirerend programma samengesteld dat de verbinding tussen mens en natuur verkent. Door de elementen van de natuur te integreren in de kunstwerken en de immersieve luisterroute, geeft het festival een diepere lading en duurzame boodschap aan haar bezoekers.

Dankzij de uitgebreide en diverse programmering is het festival aansprekend voor een breed publiek: van jong tot oud en van culturele beginner tot doorgewinterde kunstkenner. Nationale en regionale kunstenaars laten zien wat er mogelijk is op het gebied van lichtkunst. Ook talent van HKU, Kunst Centraal en College de Heemlanden krijgt de mogelijkheid om hun kunsten te laten zien. Daarnaast is er een programma voor de groepen 8 op alle basisscholen in Houten die daarmee ook hun lichtje bijdragen aan één van de werken op VONK. 

Locatie en ticketverkoop
Het fortterrein, dat nét over de gemeentegrens van Houten in Nieuwegein ligt, heeft meer dan 100 jaar zijn geheimen bewaard. Dit groene paradijs vormt het decor voor de interactieve lichtkunstroute, waar zowel kunstenaars als bezoekers een onvergetelijke ervaring zullen beleven.

Fort de Batterijen, gelegen op  fietsafstand van Utrecht en Houten, is niet alleen een prachtige locatie, maar ook een historisch verdedigingswerk. Het fort maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een UNESCO Werelderfgoed. Volg de interactieve lichtkunstroute en ontdek de mooiste plekken, van de donkere gangenstelsels tot de verlichte wandelpaden door de natuur rondom het fort en natuurlijk de gracht!

VONK laat graag haar licht schijnen op deze bijzondere locatie! 

Op de website www.vonkfestival.nl is meer te lezen over het programma en de kaartverkoop.

VONK festival is een initiatief van Aan de Slinger en mede mogelijk door:
LotteZ - HKU - Provincie Utrecht - Gemeente Houten - KF Hein Fonds - Prins Bernhard - Cultuurfonds Eventcare - Stichting Fort Honswijk - Nachtfort - Het VONKT 


 

Meer van onze projecten

Houtense Cultuurtafel
  • Project

Houtense Cultuurtafel

i.s.m. Burgerinitiatiefnemers Cultuureducatie, Stichting Leergeld, 'van Houten & co', Bibliotheek Lek & IJssel, Houtens Muziek Collectief, Kunsthuis Houten

Wo 8 maart t/m zo 3 november
Musicus in de klas 2023-2024
  • Project
  • 2024

Musicus in de klas 2023-2024

Ma 21 augustus t/m za 13 juli
Educatieproject VONK 2023
  • Schoolproject

Educatieproject VONK 2023

Vr 29 september t/m ma 23 oktober
Cultuureducatie met Kwaliteit 2023-2024
  • Schoolproject
  • 2023-2024

Cultuureducatie met Kwaliteit 2023-2024

Wo 1 september t/m za 20 juli
}
Prins Bernhard Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten Provincie Utrecht