Firma Dochters en Zonen

Eens in de paar jaar presenteert Aan de Slinger een eigen amateurkunstproductie. Eerder waren Hartje Houten (2014) en Bureau Houten (2016) te zien. In 2020 stond de productie in het teken van klimaat en duurzaamheid. Een groep van bijna veertig jongeren tussen de 14 en 21 jaar is aan de slag gegaan met hun visie op deze thema’s. Onder begeleiding van een artistiek team van jonge professionals waren de jongeren onderdeel van een multidisciplinaire theaterproductie: Firma Dochters & Zonen. 

Proces 
De deelnemers hebben de voorstelling artistiek en inhoudelijk medeontwikkeld. Daarbij werden ze gecoacht en bijgestaan door het professionele team van vier jonge makers. In wekelijkse repetities beantwoordden zij de hoofdvraag van dit project:
Op welke manier speelt de klimaatproblematiek een rol in hun dagelijks leven? Op welke manier kunnen we de voorstelling zo duurzaam mogelijk maken en ee nbijdrage leveren aan een duurzame toekomst?
Vanuit de antwoorden op bovenstaande vraag is de voorstelling Firma Dochters & Zonen ontstaan.

Inhoud van de voorstelling
De firma ‘Dochters & Zonen’ bestaat enkel uit jonge mensen en heeft als doel een duurzame toekomst te creëren voor alle levende wezens. Het publiek wordt gedurende de voorstelling bevraagd, getest, geprikkeld en op het verkeerde been gezet: de spelers manipuleren het publiek en zijn afwisselend kwetsbaar of hard. Ze vinden dat de generaties voor hen de toekomst van de wereld verpest hebben. Dus die generaties moeten nu maar naar de jongeren luisteren. Het doel van de avond is zieltjes te winnen bij de oudere generatie. Inhoudelijk proberen de jongeren degeneratiekloof te overbruggen en pogen ze het publiek mee te krijgen in het idee van een utopische toekomst voor iedereen. Ze hebben alle generaties uiteindelijk ook nodig.

Voorstellingen vertonen
Wegens de lockdown zijn de voorstellingen verzet van december 2020 naar mei 2021. De lockdown duurde veel langer dan verwacht. Aan de Slinger bleef gesloten t/m 25 mei 2021. De sluiting sinds december 2020 heeft natuurlijk ook praktische gevolgen gehad voor de voorstellingen van ‘Firma Dochters & Zonen’. 

Gedurende de lockdown was een repetitieperiode met alle spelers en het artistieke team vanwege de maatregelen niet mogelijk. Het project heeft dus erg lang stilgelegen. In april 2020 concludeerde de projectgroep dat het opvoeren van de voorstelling ‘Firma Dochters & Zonen’ op 7, 8 en 9 mei 2021 helaas niet haalbaar was. 

Van voorstelling naar film
In plaats van de voorstellingen afgelasten of opnieuw te verplaatsen, is de voorstelling opgenomen als film. Alle jongeren hebben een rol gekregen en schitteren in deze bijzondere opname.

Filmopnames
Van maandag 3 t/m vrijdag 7 mei was Aan de Slinger nog steeds gesloten vanwege de lockdown. Het complete theater werd overgenomen door filmcrew, jongeren en het artistieke team van Firma Dochters & Zonen. Om alles coronaproof te laten verlopen, stond er elke ochtend een busje voor Aan de Slinger om alle deelnemers te testen. Het complete gebouw van Aan de Slinger werd gebruikt voor de opnames. De ramen werden afgeplakt met oude kranten, de inboedel van Aan de Slinger werd een decorstuk en jongeren waren overal en nergens. Er waren opnames in de foyer, de theaterzaal, kleedkamers en in de laad en losruimte. De filmopnames werden voor alle betrokkenen een lichtpuntje tijdens corona. Voorstellingen spelen mocht niet maar opnames maken wel! De positieve energie die hiermee vrijkwam was heel welkom voor het complete team van Aan de Slinger. 

Vertonen van de film en trailer!
De filmopnames zijn zeer goed verlopen. Lees meer over de opnames in dit artikel van ’t Groentje. Het maken van een film was voor het complete team een mooie kans om dit prachtige project toch zichtbaar te maken voor publiek. De trailer staat nog online.  

Firma Dochters & Zonen filmmarathon
In het eerste weekend van juli, vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 juli organiseerde Aan de Slinger een filmmarathon in de Kleine Zaal om de film van Firma Dochters & Zonen te vertonen. Per filmvertoning mochten 30 bezoekers naar binnen. Alle voorstellingen waren uitverkocht. Op donderdag 8 en vrijdag 9 juli is de film middels een online stream (vertoning) vertoond.

Het begrip duurzaamheid een herkenbare plaats heeft in de voorstelling om zo bij te dragen aan bewustwording van het publiek.
De deelnemers zijn heel intensief bezig geweest met het thema duurzaamheid en de huidige klimaatproblematiek. Zo vertelde Insaf Mouahbi bijvoorbeeld in het interview met het AD dat zij de laatste maanden, sinds de repetities zijn begonnen, veel minder vlees is gaaneten. 
“Ik ben intussen flexitariër, bezig vegetariër te worden. Dat is iets waarover we thuis natuurlijk ook praten. En dat is dan weer mooi: zo zet ik hopelijk ook mijn eigen ouders aan het denken.’’
“Een heel leuk en leerzaam projectwaar ik veel van heb geleerd” (Marije, een van de deelnemers). 

De toekomst van de film ‘Firma Dochters & Zonen’
In het najaar van 2021 wordt de film breder verspreid bij o.a. scholen en andere geïnteresseerden. Met het doel om nog veel meer publiek te bereiken met het bijzondere project en de film.

Artistieke team
Mayon van der Klei, artistiek leider en regisseur van o.a. ‘Hartje Houten’ en ‘Bureau Houten’ en bekend van haar Jeugdtheaterschool Aan de Slinger
Rineke Roosenboom & Sofie Tseng, (toneel)schrijvers o.a. Orkater en BonteHond
Tim van Esch, muzikaal vormgever en sound design, en zanger van de band Handsome Poets
Tim Vermeulen, lichtontwerper en vormgever o.a. voor Het Nationale Theater
Isalinde Glerum, regie-assistent
Jeffrey Tomberg en Ruwan Heggelman van Theater op Film
Cindy Belmon, Producent en productieleider
Else Koolmees, Productie-assistent
Petra Wolf, Publiciteit en marketing
Quinten den Hartog, Nourian Hofman, Techniek

4291

Meer van onze projecten

Creatief op Leeftijd
  • Project
  • 2024

Creatief op Leeftijd

Di 30 januari t/m vr 28 juni
Wijkexpeditie Eiland van Schalkwijk
  • Project

Wijkexpeditie Eiland van Schalkwijk

Aan de Slinger

Za 6 juli t/m zo 7 juli
Houtense Cultuurtafel
  • Cultuurtafel

Houtense Cultuurtafel

i.s.m. Burgerinitiatiefnemers Cultuureducatie, Stichting Leergeld, 'van Houten & co', Bibliotheek Lek & IJssel, Houtens Muziek Collectief, Kunsthuis Houten

Vr 15 december t/m za 14 december
Instrumentencircuit 2023-2024
  • Schoolproject PO
  • 2023-2024

Instrumentencircuit 2023-2024

Aan de Slinger, Catching Cultures Orchestra, Houtens Muziek Collectief en Kunst Centraal

Di 9 januari t/m ma 1 juli
}
Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten Provincie Utrecht