Educatieproject VONK 2023

Na de eerste succesvolle editie organiseerde Aan de Slinger van 13 t/m 22 oktober de tweede editie van lichtkunstfestival VONK. Naast de lichtkunstwerken van ervaren kunstenaars, was er ook werk van Houtense talenten te zien. Leerlingen uit groep 8 van de basisschool en leerlingen van College de Heemlanden volgden een eigen educatietraject. De lichtkunstwerken die zijn gemaakt waren te zien tijdens het festival in Fort de Batterijen.

Aansluiting op het thema van VONK

Het educatieprogramma van VONK sloot aan bij  het thema ‘Wij, de aarde’. De leerlingen onderzochten welke impact de elementen, aarde, lucht, water en vuur hebben op de aarde. Welke associaties komen boven? Welke onderzoeksvraag is interessant? En wat doe je met de resultaten? Welke boodschap wil jij de mensheid meegeven?

 

Pixel plankton

Leerlingen uit groep 8 stapten in de schoenen van een lichtkunstenaar. Ze deden onderzoek naar plankton, bedachten nieuwe soorten en maakten animaties die samen een virtuele oceaan vormden. De leerlingen keken mee met Meester Pixel. Hij leerde ze om een pixel planktonwezentje te animeren. Hiervoor werd de lichtpuntjes webapp ontwikkeld door Studio Maan. Alle animaties die werden gemaakt, kwamen samen in het kunstwerk Pixel Plankton. Dit kunstwerk was te zien op het festival.
 

Studio Maan

Studio Maan ontwikkeld en ontwerpt visuals voor evenementen, concerten en educatieprojecten. Martin Boverhof ontwikkelde het lesmateriaal voor groep 8 en gaf samen met Anne Gentenaar de gastlessen in de klas. Studio Maan voegde de kunstwerken van de leerlingen samen in een groot kunstwerk en dat was te zien op het festival. 
 

Voor het educatieprogramma van groep 8 werkte Aan de Slinger samen met Kunst Centraal.
 

Impact Wave

Studenten van diverse opleidingen van de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) in Utrecht stelden een prachtig educatieprogramma voor VONK samen,  speciaal voor het voortgezet onderwijs. Aan dit educatieproject werkten ruim 120 leerlingen van College de Heemlanden. In vijf lessen maakte zij kleine kunstwerken met een boodschap. De kunstwerken zijn samengevoegd tot één groot geheel en is getiteld ‘Impact wave’.

 

 

Meer van onze projecten

Musicus in de klas 2023-2024
  • Schoolproject PO
  • 2023-2024

Musicus in de klas 2023-2024

Vr 1 september t/m ma 1 juli
Houtense Cultuurtafel
  • Cultuurtafel

Houtense Cultuurtafel

i.s.m. Burgerinitiatiefnemers Cultuureducatie, Stichting Leergeld, 'van Houten & co', Bibliotheek Lek & IJssel, Houtens Muziek Collectief, Kunsthuis Houten

Vr 15 december t/m za 14 december
Cultuureducatie met Kwaliteit (2021-2024)
  • Schoolproject PO
  • 2021-2024

Cultuureducatie met Kwaliteit (2021-2024)

Aan de Slinger

Vr 1 september t/m ma 1 juli
Praktijkklas De Zonnewijzer - Theater!
  • Schoolproject PO
  • 2023

Praktijkklas De Zonnewijzer - Theater!

Aan de Slinger en theaterdocent Mayon van der Klei

Ma 23 oktober t/m vr 15 december
}
Prins Bernhard Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten Provincie Utrecht