Verrassende winnaars bij Oscar uitreiking

Niet Roma, maar Green Book als Beste Film. Geen Glenn Close (The Wife), maar Olivia Colman (The Favourite) als Beste Actrice. En Christian Bale (Vice) werd als Beste Acteur verslagen door Rami Malek, voor zijn rol als Freddie Mercury in Bohemian Rhapsody.

Green Book was al bekroond met de Oscar voor het Beste Scenario en voor de Beste Acteur in een Bijrol. Voor de vertolker van de rol als de pianist dr. Don Shirley - Mahershala Ali (House of Cards, Moonlight) - was het zijn tweede Oscar in drie jaar tijd. 

De prijs voor Beste Actrice ging naar de Engelse Olivia Colman, voor haar vertolking van Queen Anne in The Favourite, de film die tien keer was voorgedragen, maar slechts een prijs in de wacht sleepte.

Rami Malek versloeg favoriet Christian Bale (Vice) in de categorie Beste Acteur voor zijn vertolking van Freddie Mercury in Bohemian Rhapsody. De film, die in Nederland al meer dan twee miljoen bezoekers heeft getrokken, won drie Oscars, vooral voor geluid en montage.

Lady Gaga (32) heeft haar eerste Oscar gewonnen. De zangeres kreeg het beeldje voor het lied Shallow uit de filmhit A Star is Born.

De Oscar winnaars zijn te bewonderen in de Kleine Zaal van Aan de Slinger:
A Star is Born
wo 27, do 28 feb en vr 1 mrt

Bohemian Rhapsody
do 7 en vr 8 mrt

The Favourite
do 14 en vr 15 mrt

Green Book
do 21 en vr 22 mrt

Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten Provincie Utrecht