Terugblik geslaagd Valentijn Cultuurdebat in Aan de Slinger

Valentijn Cultuurdebat in Aan de Slinger
De gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan: 16 maart 2022 is het zover! Op maandag 14 februari werd in een uitverkocht Aan de Slinger het Valentijn Cultuurdebat georganiseerd door de Houtense Cultuurtafel. Alle politieke partijen waren aanwezig en reageerden op stellingen over cultuur in Houten onder leiding van gespreksleider Anjo Roorda. Inwoners uit Houten konden tevens meekijken met een livestream vanuit huis. In drie debatrondes kwamen de standpunten over cultuur aan bod. 

Bij aanvang van het debat werd door de Houtense Cultuurtafel als startschot een samenvatting van wat cultuur is en betekent gegeven. Alles in Houten is cultuur: cultuureducatie op school, amateurvoorstellingen in het theater, lezen in de bibliotheek, samen koken, vluchtelingen opvangen uit andere culturen, dansen in één van de vele dansscholen, zelfs de planologische opzet van Houten is cultuur. Cultuur is wat ons bindt, wat we maken, wat we meemaken, wat ons mens maakt. Kunst en cultuur, op welk niveau ook beoefend of genoten, behoren net zo tot het Houtens DNA als ‘bouwen bouwen bouwen’. 

Kortom, cultuur vormt het fundament voor een betekenisvolle Houtense toekomst! 

Debat
Er werd gedebatteerd over de toegankelijkheid van cultuur, dat het zo laagdrempelig mogelijk moet worden aangeboden. Ook kunsteducatie moet voor ieder kind toegankelijk zijn. De fracties verrasten door stellig te zijn over de culturele toekomst van Houten: “Over 3 jaar een eerste paal in de grond voor Forum aan de Slinger’ zo vatte wethouder Jan Overweg het gehoorde samen bij zijn afsluitende woord. De partijen waren overwegend positief over het plan van een multifunctioneel gebouw aan De Slinger waar de bibliotheek, ‘van Houten&co’ en alle samenwerkende cultuurorganisaties gecombineerd worden met woningbouw. Het is bijzonder hoe zorg en cultuur zo nauw verbonden zijn in Houten. Daar zijn ook stenen voor nodig: “Een spraakmakend gebouw met Schoneveld als voorbeeld, waar alle functies die er al zijn, samenkomen en toegankelijk zijn voor alle inwoners”, aldus Anneke Dubbink, PVDA. De woordvoerders van CDA, VVD, D66, ITH, CU, Groenlinks en Houten Anders waren het hiermee eens. SGP en NatúúrlijkHouten gaven nuanceringen wat betreft de betaalbaarheid en toegankelijkheid. En integratie van een Houtens museum op de nieuwe locatie deed alle ogen stralen.

Optredens
Naast het culturele debat, genoten de aanwezigen van optredens van Houtense talenten. Onder andere van SHINE, Dansstudio Olga van Koningsbrugge en Stardance. Wil je meer weten? Een samenvatting van alle politieke culturele standpunten is hieronder te downloaden. 

Debat en optredens terugkijken? Klik HIER

 

Prins Bernhard Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten Provincie Utrecht