Ludieke protestactie Kapsalon Theater geslaagd

Aan de Slinger was woensdagmiddag 19 januari voor een paar uur een kapsalon, met rondom de knipbeurten diverse optredens van artiesten. We deden mee aan de landelijke ludieke protestactie Kapsalon Theater. De actie kreeg in Houten veel respons. De gemeente heeft aangekondigd dat Aan de Slinger een waarschuwing gaat ontvangen omdat het in overtreding was, maar het theater heeft de korte actie wel kunnen afronden.

De drie shows waren uitverkocht met steeds 50 bezoekers, ruim 20 artiesten traden op, en een kapper, barbier en masseur hebben hun diensten aangeboden aan het publiek. Het publiek moest op naam kaartjes bestellen, werd bij de ingang gecontroleerd op QR en ID, iedereen droeg mondkapjes en de 1,5 meter afstand houden werd in acht genomen. 

"We kijken terug op een geweldige middag, de actie raakte echt een snaar", vertelt directeur/bestuurder Arjen Berendse. "De animo, inzet en reacties van alle kanten waren hartverwarmend. Iedereen snakt weer naar cultuur, het huis uit, mensen ontmoeten, verrast worden. Dat is precies het hele doel van ons bestaan. En we hebben nogmaals laten zien dat een bezoek aan een theater volstrekt veilig kan plaatsvinden." 

Iedereen werkte 'om niet' aan de actie mee. Berendse: "Als je bedenkt dat we pas op zondag met de organisatie van de middag zijn begonnen, dan snap je wel dat je dit alleen kunt realiseren als iedereen er 200% voor gaat. Onze dank is dan ook groot. We hebben op de dag zelf nog een prachtige vrijwillige bijdrage van het publiek ontvangen. Dit verdelen we onder de deelnemers." De optredens werden gegeven door de Houtens jazzgitarist en -zangeres Marc van Vugt en Ineke Vandoorn, vertellers Rian Los en Eric Borrias, zangeres Emily van Orsouw met Lady Wednesday, trompettist Diederik Ruisch en gitarist Rene Nijenhuis, cabaretier Tom Lash, soulzangeres May Evans, zangeres Isabel Commandeur en dansschool Stardance Studio's. De bezoekers kregen hun knip- of massagebeurt van Lotte Greeven van kapsalon Peachy, barbiers Bram Borrias en Christ Hovannesian, en masseur Bets Everts van Key4balance. De middag werd door fotograaf Hans Hordijk vastgelegd.  

De ludieke protestactie Kapsalon Theater was een initiatief van acteur Diederik Ebbinge en cabaretière Sanne Wallis de Vries. Ruim 70 theaters hebben meegedaan. Met de actie is aandacht gevraagd voor het feit dat culturele instellingen, net als de horeca, nog steeds gesloten zijn. Terwijl andere sectoren sinds 15 januari weer open mogen en het onduidelijk is hoe die keuzes door het kabinet zijn gemaakt. "De actie heeft zeker wat in beweging gezet. Zo zie je bijvoorbeeld dat er vanuit het landelijke Veiligheidsberaad van burgemeesters ook de vraag aan het kabinet wordt gesteld om nu heel snel perspectief te bieden aan horeca en cultuur. Meer duidelijkheid is echt voor iedereen beter", aldus Berendse. Op korte termijn besluit het kabinet hoe nu verder. 

foto: Hans Hordijk

Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten Provincie Utrecht