Houten wint € 20.000,- voor ouderenproject Onvergetelijk Houten

Gemeente Houten, Aan de Slinger en ‘van Houten&co’ zetten Houten op de kaart als Age Friendly Cultural City!

Op maandag 31 mei is Houten tot winnaar uitgeroepen tijdens de online slotmanifestatie van het landelijke programma Age Friendly Cultural Cities, georganiseerd door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Zeven steden deden in 2019-2020 mee aan de vierde en tevens laatste editie van het programma waarmee meer kunst- en cultuuraanbod van, voor en door 65-plussers wordt aangemoedigd. Volgens de jury slaagde Houten met het project Onvergetelijk Houten hierin het beste. De gemeente ontving uit handen van juryvoorzitter Hedy d’Ancona de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs. Een mooie prijs van €20.000,- om te besteden aan de bevordering en verduurzaming van ouderenprojecten.

Onvergetelijk Houten bestond onder andere uit danstheatervoorstelling De Vlinder en de oprichting van de AdviesGroep Ouderen & Cultuur. Ruim 90 deelnemers deden aan De Vlinder mee en duizenden kijkers zagen van de voorstellingen, onder andere via de online livestream. Door De Vlinder zijn nieuwe vriendschappen ontstaan en hebben de deelnemers hun eigen talenten ontdekt. Er was positieve energie, de repetities waren een lichtpuntje. "Wie danst vergeet alles, alle problemen. Je bent niet meer eenzaam, je wordt één met de muziek en de beweging", blikken de deelnemers terug. Het project was een samenwerking tussen gemeente Houten, 'van Houten&co', Gouden Dans (Liesbeth Osse en Ireen Kurvers), Paul van der Klei, Dorothé Arts, Olga van Koningsbrugge, Jan van Wieringen uit Houten en Aan de Slinger.

De jury was positief geraakt door de aanpak van Houten. “Het artistieke niveau was ondanks alle beperkingen door corona hoog. De oplossingen, zoals film toevoegen aan de voorstelling, droegen zelfs bij aan het hoge niveau”, aldus d’Ancona. De jury noemde verder in hun juryrapport het aanbod vernieuwend door de combinatie van de verschillende kunstdisciplines. Ook was er een goede balans tussen het artistieke en het sociale: de tijd voor ontmoeting tussen de deelnemers. Hedwig Verhoeven, directeur-bestuurder Fonds voor Cultuurparticipatie: “De cultuurwereld en de welzijnswereld zijn door de regeling dichter bij elkaar gebracht ten behoeve van aanbod voor ouderen. Alle lof voor de betrokken partners in Houten die samen een ijzersterk cultuuraanbod hebben neergezet, dat voortgaat." Wethouder in Houten Jan Overweg sluit daarbij aan: "We zijn trots op dit project en het is mooi om te zien dat cultuur erin slaagt om nieuwe verbindingen te leggen tussen mensen.”

De prijs werd in ontvangst genomen door projectleider Bea Nederhoff van Aan de Slinger en Jessica Dijkman, beleidsmedewerker Cultuur en Samenleving bij gemeente Houten. Met trots kijken zij terug op het aanbod dat is ontwikkeld. "Dit project heeft echt houvast kunnen bieden aan de ouderen in deze coronatijd. Het krijgt zeker een vervolg", aldus Nederhoff. Dijkman vult aan: "Wat een eer deze prijs. Ook een dikke pluim voor Gouden Dans en het hele artistieke team, zij hebben zich ontzettend ingezet voor een goed resultaat, ondanks alle tegenslagen door corona."

Dankzij de prijs is het mogelijk om nieuwe culturele projecten voor ouderen op te zetten in Houten. Aan de Slinger en ‘van Houten&co’ zijn achter de schermen met de voorbereidingen bezig.

5729
Prins Bernhard Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten Provincie Utrecht