Houten heeft een regenboogzebrapad!

Aan de Slinger, SHINE, ‘vanHouten&co’jongeren van Gender Sexuality Alliance (GSA) van College de Heemlanden en de gemeente Houten hebben samen gewerkt aan het realiseren van een regenboogzebrapad. Deze is donderdag 24 juni geplaatst voor de deur van Aan de Slinger, SHINE en College de Heemlanden op de weg ‘de slinger’. Daarmee verbinden deze organisaties zich en willen ze laten zien dat Houten een tolerante stad is waar iedereen welkom is ongeacht geaardheid of overtuiging. Dinsdag 29 juni vindt om 16.30 uur de officiële opening plaats! 

Een regenboogzebrapad is een gedeelte van de openbare weg dat voorzien is van de kleuren van de regenboogvlag. De regenboog wordt sinds eind jaren ‘70 als symbool gebruikt voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Deze kleurrijke oversteekplaats ligtover de hele wereld in allerlei wereldsteden met een grote LHBTIQ+ gemeenschap zoals New York, Londen, San Francisco en Amsterdam. Maar ook kleinere steden in Nederland zoals Almelo, Dieren, Leek, Woerden en Velsen zijn versierd met een regenboogzebrapad. Houten kan niet achterblijven, vinden de initiatiefnemers. Naast meer tolerantie, diversiteit, acceptatie, begrip en solidariteit draagt het regenboogzebrapad ook bij aan de verkeersveiligheid in Houten. Het is met zijn gekleurde en witte strepen een officiële oversteekplaats voor de voetgangers.

Het idee voor dit kleurrijke zebrapad werd voorgelegd aan burgemeester Gilbert Isabella, wethouders Kees van Dalen en Jan Overweg door middel van een video, gemaakt door GSA leden. De wethouders en burgemeester reageerden positief en staan achter de symbolische betekenis van het zebrapad. Het voltallige college is 15 juni akkoord gegaan met de aanleg van het regenboogzebrapad. Met hulp van de gemeente, veel dank aan wijkcoördinator Saskia Meijer, het regenboogzebrapad is eind juni een feit in Houten. Met juni als Pride-maand is het een perfect moment om een regenboogzebrapad in Houten te plaatsen. 

Zowel SHINE als 'vanHouten&co', College de Heemlanden en Aan de Slinger doneren een bedrag van € 100,- om mee te betalen aan de realisatie van het pad. We vinden het belangrijk dat het regenboogzebrapad breed wordt gedragen in Houten. Door de gemeente maar ook door de inwoners en Houtense organisaties. We hopen dat meer Houtense organisaties zich symbolisch aan het zebrapad verbinden door ook € 100,- te doneren. Zo willen we een bedrag van € 1000,- ophalen om het pad mede te financieren. Sportpunt Houten, Kunsthuis Houten, Bibliotheek Lek & IJssel, middelbare school Houtens, scholengemeenschap FECTIO, De KrachtFabriek, Het Vonkt, Marjon Letter en het Houtens Muziek Collectief zijn inmiddels symbolisch partner van het regenboogzebrapad geworden. Ook geïnteresseerd? Neem contact op met Petra Wolf via petra@aandeslinger.nl 

Meer info over de GSA -https://www.heemlanden.nl/artikel/gsa-komt-uit-de-kast

6888
Prins Bernhard Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten Provincie Utrecht