Energiefestival Houten

Van vrijdag 28 oktober tot en met zondag 6 november is de eerste editie van Energiefestival Houten

De hoge gasprijzen, de aardbevingen in Groningen, de bosbranden in Europa én de aanhoudende oorlog in Oekraïne: energie besparen wordt steeds relevanter voor iedereen. Of je het nou doet voor het klimaat of voor je portemonnee. Laat je tijdens het Energiefestival Houten inspireren en enthousiasmeren om energie te besparen. Want iedereen kan wat doen!

Activiteiten voor jong en oud  
Nog nooit was energie besparen zo relevant als de dag van vandaag. We voelen het allemaal in meer of mindere mate in onze portemonnee. Maar gelukkig kunnen we allemaal wat doen. Denk aan kleine energiebesparende acties, zoals gloeilampen vervangen door ledlampen of een warme trui verkiezen boven de verwarming. Of juist grotere acties, zoals het plaatsen van extra isolatie of het aanschaffen van zonnepanelen. Of je nou een eigen huis hebt of een huurhuis, of je nou 10 jaar oud bent of 70 jaar: het is nooit te vroeg óf te laat om meer te leren over energiebesparing. Bij welke activiteit sluit jij aan?   

Een paar highlights uit het programma  
De eerste editie van Energiefestival Houten omvat een divers programma met verschillende activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan een lezing over de energietransitie, een inspiratiefietstocht voor ondernemers, een rondleiding in de Ecowijk Mandora of een informatieavond over het verduurzamen van je huis. Maar ook:   Opening met KlimaatKermis en lampionnenoptocht  We openen het Energiefestival Houten met een heuse KlimaatKermis en een workshop lampion maken met afval. Kom zaterdagmiddag 29 oktober langs op het Rond, speel die douchequiz, draai aan het Rad en graai een energiezuinige gadget. Gegarandeerd energiebesparing! Er zullen energiebespaarcoaches aanwezig zijn die je meer kunnen vertellen over energiebesparende acties én alle kinderen mogen een lampion maken voor de lampionnenoptocht in de avond. De lampionnenoptocht start ’s avonds om 19 uur op het Rond. Met de lampionnenoptocht willen we aandacht vragen voor overbodige verlichting en energieverspilling, want Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld.  >> Zaterdag 29 oktober 13:00 tot 17:00 uur (KlimaatKermis + workshop lampion maken) – Het Rond in Houten  >> Zaterdag 29 oktober 19:00 – 20:00 uur (lampionnenoptocht) – Het Rond in Houten 

Theatervoorstelling Max & Keet redden de wereld (voor kinderen)  
De nieuwe juf van Max en Keet, juf Hittepetit, denkt helemaal niet aan het milieu. Ze zet de verwarming veel te hoog in de klas en laat de lampen onnodig branden. De energierekening van de school schiet omhoog. De directeur is bang dat hij de school moet sluiten, maar Max en Keet doen er alles aan om de school en het milieu te redden. Ze vragen hulp van inspecteur Lektra en de kinderen in de zaal. Na afloop van de voorstelling is er een korte, interactieve workshop voor kinderen en hun ouders, zodat jullie óók thuis verder kunnen met energie besparen!  >> Zondag 30 oktober 14:30 tot 16:00 uur – Aan de Slinger Houten     

Energiemarkt  
Wil jij aan de slag met het besparen van energie, bijvoorbeeld door het verduurzamen van je huis? Maar heb je geen idee waar je zou moeten beginnen en welke bedrijven je hierbij kunnen helpen? Kom dan naar de Energiemarkt op donderdag 3 november! Tijdens de Energiemarkt presenteren Houtense ondernemers hun producten en diensten op het gebied van energiebesparing (van installatiebedrijven van warmtepompen, tot zonwering en vloerisolatie). Zo kun je vrijblijvend al je vragen stellen en informatie opdoen. 
>> Donderdag 3 november 19:00 tot 21:00 uur – gemeentehuis Houten   

Theatervoorstelling SNIKHEET (voor volwassenen)  
Amsterdam Noord moet als de sodemieter van het gas af. Maar de energietransitie verdeelt de Noord-bewoners. Mensen met een kleine beurs kunnen de energierekening nu al amper betalen. Dus hoe moet dat dan straks? Daartegenover staan vooruitstrevende bewoners die de plannen niet groen genoeg vinden en voor wie het allemaal veel te langzaam gaat. Al die Noordelingen komen tijdens een inspraakavond bij elkaar. Dat levert een stevige, maar ook een hilarische clash op. Het belooft een hete middag te worden, vol pittige standpunten, woeste meningen, slimme gedachten en lukrake ideeën. Kunnen wij hier in Houten niet ook wat met hun ideeën? Kom het zelf ervaren! 
>> Zondag 6 november 15:00 tot 17:00 uur – Van Houten & Co in Houten   

Het volledige programma 
Kijk voor het volledige programma op www.duurzaamhouten.nl/energiefestival. Bijna alle activiteiten zijn gratis toegankelijk. Onze dank gaat uit naar de partners van het Energiefestival. Zonder hun hulp was de realisatie van het Energiefestival Houten niet mogelijk.  

Het Energiefestival Houten wordt georganiseerd door verschillende (vrijwilligers)organisaties, die zich allemaal op hun eigen wijze inzetten voor een energieneutraal Houten: !mpact Houten, EnergieRijk Houten, Ecowijk Mandora, Coöperatie Duurzaam Eiland en het Duurzaamheidsfonds. Dit gebeurt in samenwerking met de gemeente Houten. Tevens hebben een aantal andere organisaties zich aangesloten bij de organisatie van Energiefestival Houten, waaronder Aan de Slinger, Belangenvereniging Winkelcentrum Het Rond, Van Houten & Co, Rotaryclub Houten en de Nationale Duurzame Huizenroute. 

Prins Bernhard Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten Provincie Utrecht