Eerste editie Nationaal Theaterweekend

Van vrijdag 24 t/m zaterdag 26 januari organiseerde Aan de Slinger de eerste editie van het Nationaal Theaterweekend in Houten. Het was een groot succes met ruim 550 bezoekers. Het weekend bood een afwisselend programma met veel voorstellingen en een verrassende randprogrammering. "Het theater is echt alle dagen vol reuring geweest, en ik heb genoten van alle blije gezichten onder de bezoekers. Volgend jaar gaan we zeker voor de tweede editie!", aldus theaterprogrammeur Cherany Emck. 

In de theaterzalen zagen en hoorden bezoekers de leukste TED-talk-parodie ooit in 'TALK', Portugese fado-versies van liedjes uit alle windstreken door Quatro Ventos, en de drie oersterke acrobaten van Boost in een decor vol wapperende en met lucht volstromende objecten. De Kleine Zaal was drie keer uitverkocht, met onder andere het Meezingcafé en cabaretier Thijs van de Meeberg. Hij had de lachers op zijn hand, en bracht iedereen bij aanvang al in de goede stemming door in de zaal bier en chips aan te bieden en de carnavalskrakers uit de geluidsboxen te laten knallen. Na afloop werd hem tijdens de meet & greet het hemd van het lijf gevraagd.

In het weekend is ook flink uitgepakt met randprogrammering. Er werd doorlopend gequizd bij de Theaterquiz. De vragen waren niet mals, de brochure en website werden zeker geraadpleegd. (de antwoorden staan online, klik HIER) Er was een uitverkochte Theaterhap met heerlijk eten van huiscateraar Deksels Lekker en een tweetal rondleidingen door het theater voor een blik achter de schermen. De stevige blues- en rocknummers van de band Bluez & Bones klonken in de foyer. Bij Quatro Ventos speelde een theatervrijwilliger na afloop live piano in de foyer, waar ze tot haar verrassing werd vergezeld door de zanger van het gezelschap die spontaan begon mee te zingen. Ook gaf Mayon van der Klei, artistiek leider van de Jeugdtheaterschool, een acrobatiek workshop. Ze vertelt: "De jonge deelnemers waren heel geconcentreerd aan het werk met echte acrobaten trucs. Daar maakten ze met elkaar nog een mooie beeldende scène van om afsluitend aan hun ouders te laten zien. Die waren vanzelfsprekend apetrots!" In het hele weekend werden er maar liefst 500 bitterballen geserveerd aan de bezoekers.

Als kers op de taart was er zondag een Midwinter Theaterrun door het theater. Sportieve Houtenaren gingen de uitdaging aan: wie wint van theaterdirecteur Arjen Berendse in een parcours door het theater? Na een gezamenlijke warming-up spurten de deelnemers ieder op een eigen startschot de trappen op. Het enthousiasme en de inzet was groot, en ja, er was één deelnemers sneller dan onze directeur met een winnende tijd van 7:49 minuten. Volgend jaar is er weer een kans tijdens de tweede editie van het Nationaal Theaterweekend in het laatste weekend van januari!

Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten Provincie Utrecht