Een kijkje achter de schermen bij... de Big Band repetitie Als het doek valt

Buiten het repetitielokaal, de JTSzaal van Aan de Slinger klinkt een gezellige kakafonie van blazers. Eenmaal in de ruimte zitten er 17 bandleden en een bevlogen dirigent Miklós Fürst. Veel blazers; saxofoons, trombones en trompetten maar ook een contrabas, piano, jazz gitaar en slagwerk. Voorzichtig worden de eerste klanken van een kerstklassieker ingespeeld. Er wordt natuurlijk kerstmuziek gespeeld voor de productie Als het doek valt. Een originele familievoorstelling met ruim zestig Houtense talenten, sfeervolle muziek, persoonlijke verhalen en een flinke dot humor. Wij namen een kijkje bij de repetitie van de Big Band.

 

Miklós is de bandleider. Aan hem de taak om alle muzikanten samen te laten spelen als een geheel. De Big Band is natuurlijk al een aantal jaar op elkaar ingespeeld. Een grote groep leden van de Castellum Singers doet ook mee met deze repetitie. Muziek en tekst. De kerstsfeer zit er gelijk goed in. De bandleider geeft ondertussen aanwijzingen aan verschillende bandleden:"Ik vind het super leuk als je het zo doet. Helemaal leuk dat is kerst."

White Christmas wordt het lied van de voorstelling. . “Eerst een mooi muzikaal intro door de Big Band, dan kijk ik in de stress om en dan moeten jullie zingen, aldus Miklos tegen de koorleden. “Met een kleine vertraging aan het einde, vinden de mensen mooi.”

Adriaan speelt sinds een jaar weer mee met de Big Band. Na een pauze van een paar jaar kwam het nu weer op zijn pad. Hij speelt jazz gitaar. Een prachtig rood instrument. “Het is een historisch instrument, ze maken ze niet meer. Dé jazz gitaar. Werd ook altijd gebruikt in de jaren 20.” 

"Boem boem boem aan het einde is altijd leuk!" 

Bezetting Big Band Houten
Wil Peek - bariton saxofoon
Huub van Lier - tenor saxofoon
Marcel Kempen - tenor saxofoon
Karen Smulders - alt saxofoon
Ineke Puijk - alt saxofoon
Frans Vernooy - bas trombone
Ronald Zwart – trombone
Ron van den Hoogenhoff – trombone
Jan Schroten – trombone
Sjoerd Roorda – trompet
Boudewijn Bakker – trompet
Eric de Ranitz – trompet
Jan Kees Heijstek – trombone
Roger Adan - piano
Adriaan Dropsie – gitaar 
Teun Gotink - drums

Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten Provincie Utrecht