De Vlinder: volop aan het repeteren!

Een grote groep Houtenaren van 65 jaar en ouder repeteert sinds oktober wekelijks in Aan de Slinger voor het danstheaterproject De Vlinder. Veel deelnemers richten zich op de discipline dans, maar daarnaast is er ook een groep bezig met fotografie en zijn er deelnemers die beeldend werk maken. Al snel start ook de muziekgroep met repeteren. Alle deelnemers maken met elkaar, onder leiding van het artistieke team, een voorstelling die in mei maar liefst driemaal in Aan de Slinger te zien is. De voorstelling gaat over Houten vroeger en Houten nu, en wat de groei betekent voor de inwoners.

Het enthousiasme tijdens de repetities is groot en het plezier spat eraf. Ook is het leerzaam. Zo krijgen bijvoorbeeld de deelnemers aan de fotografiegroep steeds meer vaardigheden met de camera, onder leiding van fotograaf en docent Paul van der Klei. Thuis maken ze opdrachten en in de lessen wordt het gemaakte werk besproken en leren ze nieuwe technieken. Dit alles in het thema van de voorstelling. Zo kregen ze onlangs de opdracht om hun interpretatie van ‘snelgroeiend Houten’ te fotograferen. Docent Paul ziet dat zijn cursisten vooruit gaan. “Tips en adviezen worden onderling uitgewisseld, en het bespreken van de huiswerkopdrachten levert veel leermomenten op. Men heeft echt veel plezier.’’

Ook tijdens de lessen dans en beeldend werk wordt hard gerepeteerd en veel gemaakt. Tussen de disciplines vindt steeds meer samenwerking plaats, want uiteindelijk wordt het één voorstelling. De beeldend werkers hebben zich al eens laten inspireren door de bewegingen van de dans en de fotografen bezoeken de dansers om hen vast te leggen. Meteen een goede oefening om te leren fotograferen bij beperkt licht, zoals in de theaterzaal!

De Vlinder wordt een danstheatervoorstelling door 65-plussers uit Houten, over de groei van Houten van dorp naar Vinex-stad. De voorstelling wordt een mozaïek van herinnering en ervaring, verbeeld in dans, muziek, beeldend werk en fotografie. De inbreng van de deelnemers is de inspiratiebron. De voorstelling wordt gespeeld op 10, 14 en 15 mei. Nieuwsgierig geworden? De kaartverkoop voor de voorstellingen start eind januari. Houd onze website in de gaten voor meer nieuws.

De Vlinder is een samenwerking tussen Aan de Slinger, 'van Houten&co', Gouden Dans en gemeente Houten

Prins Bernhard Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten Provincie Utrecht