Cultuurfeest 8 maart 2023: Verborgen schatten in Houten!

Cultuurfeest 8 maart 2023: Verborgen schatten in Houten!   

Op woensdag 8 maart 2023 is het weer tijd voor het jaarlijkse Cultuurfeest! U bent van harte welkom in Aan de Slinger van 18.45 tot 22.15 uur om mee te luisteren, denken en praten over het verleden, heden én de toekomst van het cultureel erfgoed van Houten, onze verborgen schatten. Inloop vanaf 18.45 uur, het programma start om 19.15 uur.  

Cultuurfeest 8 maart 2023: Verborgen schatten in Houten! 
In Houten wordt al langer nagedacht over een museum, in steen of in andere vorm. In 2019 kwam dit onderwerp ook naar voren bij het Cultuurfeest over het Cultuurplein. Met de plannen voor het Nieuwe Huis van Houten komt een museum nu dichterbij. Houten heeft meer cultureel erfgoed en verborgen schatten dan menigeen weet. Op 8 maart a.s. bekijken we wat er al is, wat we al doen. En wat is dat, ‘cultureel erfgoed’? Wat zijn musea tegenwoordig? Spul-lendepots, toonzalen, actieplatforms? Wat is het verschil met een galerie, een kunsthal, een wonderkamer? Was dat altijd zo of ontwikkelt het idee ‘museum’ zich nog? Wat kan er in Houten, en wat heeft het nodig? En wat zijn de mooiste, leukste, meest treffende verhalen van Houten? En de buitenkunst in Houten: je wandelt of fietst er vaak langs en misschien vraag je je af “wat staat of hangt daar nu eigenlijk, wie heeft het gemaakt, wat is de inspiratiebron geweest van de kunstenaar”.

We gaan met elkaar in gesprek over wat er is in Houten en wat we nog meer willen. Er is ook van alles te zien voor de bezoekers van de avond. Dansers van Balletschool Helen Wilson nemen ons terug in de tijd door kort de geschiedenis van klassiek ballet te laten zien, met aandacht voor een aantal museumstukken. De aanwezigen worden geïnspireerd om zoveel mogelijk ‘out of the box’ te denken.   

Programma 
- Dansers van Balletschool Helen Wilson 
- Opening door wethouder cultureel erfgoed Wouter van den Berg. Wethouder voor Kunst & Cultuur, Ria Frowijn, is deze avond ook aanwezig. 
- Kennismaking met delen/onderwerpen van Houten die u waarschijnlijk nog niet kent en die toch echt cultureel erfgoed zijn: de verborgen schatten van Houten! 
- Otto Wttewaal, namens historische Kring Tussen Rijn en Lek, gaat verder in op wat u gezien heeft en is de rest van de avond uw gastheer. 
- Er vinden diverse inspirerende workshops plaats: over o.a. “Musea in de 21ste eeuw”, “Het Verhalenmuseum van Houten”, “Vrouwen zonder betekenis”, “Zelf een Buitenkunst Museum maken”, “Het landschap is een geschiede-nisboek”.   

Wij kijken uit naar een avond waarop we met elkaar de kansen voor het cultureel erfgoed van en een museum voor Houten gaan verkennen! Alle inwoners van Houten zijn welkom.   

Toegang is gratis maar wees er snel bij (vol=vol) en bestel een kaartje via aandeslinger.nl/programma/verborgen-schatten   

Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten Provincie Utrecht