(Op dit moment voeren wij een test uit voor eigen plaatskeuze in de Theaterzaal. Bij deze voorstelling is eigen plaatskeuze om deze reden mogelijk, door middel van de plattegrond)

Berts moeder, de Joodse schrijfster Ida Vos, schreef het waargebeurde Wie niet weg is wordt gezien. Bert vertelt samen met de musici van Shtetl Band Amsterdam het oorlogsverhaal van zijn Joodse familie, en zijn eigen verhaal als kind van Joodse onderduikers tijdens de 2e wereldoorlog.

“Mama, waarom hebben wij zo weinig familie?”

Toen ik zes was, kreeg ik van mijn ouders een heel klein viooltje. Toen ik zeven was, wist ik al dat mijn moeder iets had meegemaakt dat zó groot was, dat ik er geen vragen over mocht stellen. Toen ik dertien was, kreeg ik van mijn moeder Ida Vos een stapel papier. Het was een manuscript en ik was de eerste lezer. “Hierin staan alle antwoorden”, zei ze. Ik las het in één nacht uit. Toen wist ik eindelijk wat er met mijn familie was gebeurd.

“Vandaag moet ze voor de eerste keer naar school met een grote gele ster op haar jas”. 

De voorstelling is niet alleen een persoonlijk oorlogsverhaal, het gaat ook over het hier en nu. Hoe makkelijk is het om anderen zwart te maken? Wat gebeurt er als bevolkingsgroepen permanent negatief in het nieuws komen? Geloof jij alles wat je leest, is het eigenlijk wel waar? 

Wie niet weg is wordt gezien is een muziekvertelvoorstelling, geschikt voor iedereen vanaf 10 jaar. Met veel mooie en vrolijke muziek, waardoor het verhaal een stuk lichter aanvoelt. Speciaal voor deze voorstelling is een aantal prachtige nieuwe klezmercomposities geschreven.

Een drankje is niet inbegrepen.

Bert Vos: verteller, viool en zang
Iefke Wang: viool en poyk
Erica Roozendaal: accordeon
Eric Borrias: regie
Foto's website: Geert de Jong

Shtetl Band Amsterdam is een prominent vertolker van de village-klezmerstijl: authentieke Joodse muziek zoals het vroeger in Oost-Europa geklonken heeft.

Bert Vos is eerste violist bij het Carel Kraayenhof Ensemble, waarmee hij o.a speelde in de muziektheatervoorstelling “Liberacion” (2015) over bevrijding en over de nieuwe vluchtelingenstroom.

Theater na de Dam
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theaters, theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens Theater Na de Dam spelen gelijktijdig in het hele land meer dan tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Het optreden in Aan de Slinger komt tot stand in samenwerking met het 4 en 5 mei Comité Houten.

http://www.theaternadedam.nl

Meer van ons programma

Arctic
  • Film

Arctic

Met: Mads Mikkelsen, Maria Thelma Smáradóttir

Dinsdag 23 april20:00u
God Only Knows
  • Film

God Only Knows

Met: Monic Hendrickx, Elsie de Brauw, Marcel Musters

Donderdag 25 april20:00u
Prins Bernhard Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten