Martin Luther King vs. the FBI is een verbijsterend relaas waarin aan de hand van archiefbeelden, scènes uit Hollywoodfilms en het commentaar van historici, publicisten en betrokkenen, wordt onthuld hoe de FBI het imago van King publiekelijk probeerde te schaden vanaf eind jaren 50 tot aan het moment dat hij werd vermoord in 1968.

Regisseur Sam Pollard toont in zijn documentaire Martin Luther King vs. the FBI hoe de vreedzame voorvechter van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging Martin Luther King Jr, kort na zijn beroemde 'I have a dream' speech door de FBI werd aangemerkt als gevaar voor de toekomst van Amerika. Met behulp van vrijgegeven geheime staatsdocumenten en geïnspireerd op het werk van historicus en Pulitzerprijs winnaar David J. Garrow laat de documentaire zien hoe de FBI onder leiding van J. Edgar Hoover, een heksenjacht opende op King, waarbij hij constant in de gaten werd gehouden en lastiggevallen door de Amerikaanse regering. Hoover zag in de massale beweging tegen rassendiscriminatie in jaren ’50 en’60 een communistisch complot en gaf opdracht King af te luisteren. FBI-rechercheurs ontdekten dat de geliefde en charismatische dominee er buitenechtelijke relaties op na hield en zetten hem met een getypte, anonieme brief onder druk: "Er is maar één ding dat u nog kunt doen. U weet wat het is."

Deze film wordt vertoond in samenwerking met Amnesty International Houten in het kader van de Internationale dag van de Mensenrechten (elk jaar op 10 december). 

4560

Meer van ons programma

  • Film

Riders of Justice

Met: Mads Mikkelsen, Andrea Heick Gadeberg, Nikolaj Lie Kaas e.a.

Vrijdag 10 december20:30u
  • Film
  • Filmclub

Filmclub: Eiffel

Met: Romain Duris, Emma Mackey, Pierre Deladonchamps

Woensdag 15 december10:30u
  • Film

The Hand of God

Met: Toni Servillo, Filippo Scotti, Teresa Saponangelo

Donderdag 16 december20:30u
Prins Bernhard Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten Provincie Utrecht