In dienst van de vrede

Let op: u koopt hier alleen tickets voor de film. De tickets voor het diner dienen los besteld te worden.

In 1979 kreeg Nederland het verzoek om deel te nemen aan de United Nations Interim Force in Libanon, ook wel Unifil genoemd. Tijdens de besluitvorming kwamen er veel politieke argumenten naar voren om wél te gaan. Hierbij was de vrees voor imagoschade van Nederland als ze dit verzoek zouden afwijzen belangrijker dan het feit of een uitzending met veelal dienstplichtige soldaten in oorlog gebied wel verantwoord was.

Dit resulteerde dan ook in een grote groep Unifil veteranen die met PTSS kampt. Zij ontdekken dit vaak pas op latere leeftijd. In de documentaire In dienst van de vrede blikken we terug op de Unifil vredesmissie van de Jaren 80. Er waren ruim 9000 Nederlandse militairen actief over een periode van zo’n 6 jaar. Een bijzondere missie, waar zowel Den Haag als Defensie zich flink verkeek op het conflict en oorlogsgebied waar de vaak dienstplichtige soldaten in terecht kwamen.

Na de gebeurtenissen op 7 oktober 2023 in Gaza en Israël zijn er ook weer spanningen en dagelijkse beschietingen aan de Libanees/Israëlische grens. NOS correspondent Daisy Mohr en Midden-Oosten expert Nicolaos van Dam geven de nodige achtergrond informatie om deze lastige machtsverhouding uit te leggen, afgewisseld met vaak uniek archief materiaal.

Nagesprek
Na de film is Luitenant-kolonel b.d. Cor Aalbregt (voormalig kapitein Unifil missie) aanwezig voor een nagesprek.

Diner
Het is mogelijk voorafgaand aan de film te eten in het theater. Tijdens het diner wordt het thema van de film besproken. Hierover kan men tijdens het diner aan de lange tafels met elkaar in gesprek. Deksels Lekker, de huiscateraar van Aan de Slinger, verzorgt een heerlijk diner. 

We bieden keuze uit een vegetarische en een niet-vegetarische variant, geef bij aanschaf van de dinertickets uw voorkeur aan ons door per e-mail via publiciteit@aandeslinger.nl.

Let op, tickets voor het diner dienen los besteld te worden. Klik hier voor de dinertickets. Het diner gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen. Aanmelden kan tot maandag 22 april 9 uur.

14463

Meer van ons programma

The Old Oak
  • Film
  • bijboeking!

The Old Oak

Met: Debbie Honeywood, Dave Turner, Ebla Mari

Woensdag 17 april19:45u
Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten Provincie Utrecht