Fire Will Come

We vinden het ontzettend leuk weer films voor publiek te draaien. De voorbereidingen zijn getroffen om dit coronaproof te laten plaatsvinden. Klik HIER om te lezen wat u kunt verwachten.

Mysterieuze en poëtische film over een pyromaan en over de vernietiging van natuur. 

Amador, een zwijgzame man, keert na jaren terug naar zijn geboorteplaats in de bergen van Galicië. Hij heeft een gevangenisstraf voor ernstige brandstichting uitgezeten. Alleen zijn moeder is blij hem te zien, al was het maar omdat ze zijn hulp bij het hoeden van haar vee goed kan gebruiken. De rest van het dorp kijkt enigszins argwanend toe hoe deze vermeende pyromaan opnieuw in hun gemeenschap probeert te integreren. De titel suggereert wat met zekerheid gebeuren zal: een brand breekt uit en Amador krijgt de schuld. Maar is hij wel de dader?
 
Regisseur Oliver Laxe, zelf afkomstig uit Galicië, is niet geïnteresseerd in de whodunit. Met dit meditatieve, bedachtzame verhaal toont hij eerder wat op het spel staat voor dit kwetsbare ecosysteem, waar mens en natuur nog amper aangetast zijn door moderniteit. Zijn het de vlammen die dit keiharde, armoedige boerenbestaan zullen verzwelgen, of juist de bulldozers van projectontwikkelaars, die een veel groter gevaar lijken te vormen?

“Mauro Herces voortreffelijke 16mm-camerawerk put volop magie uit het Galicische landschap, dat van een schilderachtige schoonheid is.”
de Volkskrant
“Poëtische vertelling, vol prachtige beelden en persoonlijke herinneringen van regisseur Laxe (Mimosas), die opgroeide in het gebied.”
VPRO Cinema
“Het mysterieuze ‘Fire Will Come’ gaat over een pyromaan, maar eigenlijk over mannelijkheid en vernietiging.”
NRC
“Dit is geen film van grote gebaren maar een bedachtzaam, onderzoekend werk dat alle ruimte laat voor eigen gedachten.”
Het Parool

Meer van ons programma

Hope Gap
  • Film

Hope Gap

Met: Bill Nighy, Josh O’Connor, Annette Bening

Vrijdag 25 september20:30u
Summerland
  • Film

Summerland

Met: Gemma Arterton, Gugu Mbatha-Raw, Penelope Wilton

Vrijdag 9 oktober20:30u
Prins Bernhard Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten