Indrukwekkende documentaire over de 38-jarige Marijke, die op zoek gaat naar het verhaal van haar moeder.

Marijke was acht jaar toen haar moeder Aagje het gezin verliet om zich aan te sluiten bij een sekte. Een aantal jaren later wordt haar moeder samen met de leider opgepakt vanwege verschrikkelijke misdaden. Marijke heeft sinds het vertrek van haar moeder nooit meer contact met haar gehad. Ze worstelt met het verleden maar krijgt er geen vat op. Wat is er precies gebeurd? Marijke gaat in gesprek met getuigen om antwoorden te krijgen op haar vragen.

Een confrontatie met het verleden
Het idee voor de film De Hoofdvrouw, over de dochter van een berucht sektelid, is op een bijzondere manier ontstaan. Regisseur Hester Overmars vertelt: “Marijke heeft mij opgezocht in plaats van andersom. Ze wilde heel graag haar verhaal vertellen, maar wist niet hoe. Toen hebben we samen besloten dat ze haar verhaal zou doen in een documentaire.”

Omdat het zo’n persoonlijk verhaal was, heeft Overmars de hoofdpersoon nauw betrokken bij het project: “Het is mijn film, maar het is Marijke’s verhaal. Tijdens het maakproces heb ik haar bijvoorbeeld montage versies van Ralf Verbeek laten zien. Dat hielp haar om haar eigen verhaal steeds beter te leren kennen. Natuurlijk is dat voor een maker spannend maar ik vond het toch ook geweldig, zo’n intense samenwerking.”

Nagesprek
Houtenaar Ralf Verbeek is editor (montage) en filmmaker. Hij werkte aan vele prijswinnende films (Verboden Vlucht, TONY - Van chocoladecrimineel tot wereldverbeteraar en Snelwegkerk). Verbeek heeft de montage voor De Hoofdvrouw voor zijn rekening genomen. Na afloop gaat hij met u in gesprek over de documentaire.

Meer van ons programma

Vertelcafé
  • Event
  • verhalenvertellen

Vertelcafé

Saskia Bangma en Henk Gilhuis

Woensdag 20 februari 20:00u
Making Mannequins
  • Gastbespeling
  • Documentaire

Making Mannequins

Met: Alina Petrichenko

Zondag 17 maart 19:30u
Prins Bernhard Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten