De film De Dirigent is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de uit Nederland afkomstige Antonia Brico.

Amerika 1926: De Nederlandse 24 jarige Antonia Brico (Christanne de Bruijn) is als kind met haar ouders (Annet Malherbe en Raymond Thiry) geëmigreerd naar Amerika. Ze droomt ervan om dirigent te worden, maar die ambitie wordt door niemand serieus genomen. Haar pianoleraar adviseert haar om geen toelating te doen voor het conservatorium. Omdat ze weinig meer te verliezen heeft, keert ze terug naar haar geboorteland waar ze de beroemde dirigent Mengelberg (Gijs Scholten van Aschat) smeekt om dirigeerlessen. Mengelberg ziet dat helemaal niet zitten en stuurt haar door naar Berlijn, waar ze tegen alle verwachting in als vrouw meer kans blijkt te maken...

Eind jaren ’20 was Antonia Brico de eerste vrouwelijke dirigent ter wereld die succesvol grote symfonie orkesten dirigeerde. Tot voor kort lukte het vrouwen nauwelijks om aan de top van de wereldranglijst van belangrijkste dirigenten te komen. Dit jaar benoemde het Radio Filharmonisch Orkest voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een vrouwelijke chef-dirigent: Karina Canellakis.

Extra! Op donderdag 6 en vrijdag 7 december! 
In de foyer van de Kleine Zaal kunt u tijdens de inloop van (tussen 19.40 en 20.00 uur) genieten van pianospel van de leerlingen van het Houtens Muziek Collectief. 

“Peters haalt met haar film zo niet alleen een interessante vrouw uit de vergetelheid, maar kiest in tijden van #MeToo en discussies over het glazen plafond een in de kern juist film op het juiste moment.”
de Volkskrant
“De film straal luxe uit, met prachtige kleuren, een schitterende belichting en decors die aan Hollywoodfilms van weleer doen denken.”
Het Parool
“De Dirigent is een film over bewonderenswaardig doorzettingsvermogen. De passie voor dit verhaal spat van het doek.”
Algemeen Dagblad

Meer van ons programma

BluesNight 2018
  • Gastbespeling

BluesNight 2018

Reuring i.s.m. Bluez & Bones

Zaterdag 29 december20:00u
Becoming Astrid
  • Film

Becoming Astrid

Met: Alba August, Trine Dyrholm, Magnus Krepper, Maria Bonnevie

Donderdag 3 januari20:00u
Becoming Astrid
  • Film

Becoming Astrid

Met: Alba August, Trine Dyrholm, Magnus Krepper, Maria Bonnevie

Vrijdag 4 januari20:00u
Wildlife
  • Film

Wildlife

Met: Carey Mulligan, Jake Gyllenhaal, Ed Oxenbould

Donderdag 24 januari20:00u
Prins Bernhard Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten