De succesvolle biograaf Lee Israel verdiende in de jaren 70 en 80 haar geld door profielen te schrijven over Katharine Hepburn, Tallulah Bankhead, Estee Lauder en journalist Dorothy Kilgallen.

Als Lee niet langer in de smaak valt en haar boeken niet meer worden gepubliceerd, gebruikt ze haar schrijftalent om anderen te misleiden, opgehitst door haar loyale vriend Jack.

Can You Ever Forgive Me? begint met de woorden “gebaseerd op een waargebeurd verhaal”, iets waardoor een mens altijd meteen voorzichtig is, maar dat bleek hier niet nodig te zijn. Melissa McCarthy laat hier zien dat ze meer is dan alleen een actrice die goed is in komedies en zet hier misschien wel één van de beste rollen van haar carrière neer. Een vrouw die moet overleven en met moeite anderen in vertrouwen moet nemen om dat te doen.

Richard E. Grant speelt collega schrijver Jack Hock en doet dat met zoveel flair dat het een genot is om naar te kijken. Een onderhoudend verhaal en ijzersterke acteerprestaties, een goede opener van het het PAC (Pathé Alternative Cinema)festival.

Lee is een heerlijk misnoegde mopperpot die eigenlijk enkel een enorme dosis liefde nodig heeft en Melissa McCarthy speelt dat met een prachtige, ernstige overgave die in haar eerdere werk meestal ontbreekt.

De Britse Richard E. Grant, die na een carrière van meer dan dertig jaar nog altijd zijn debuutfilm Whitnail & I nodig heeft als referentie, krijgt hier een voor zijn status onverwacht sterke rol in handen en zet Jack neer als een zelfbewuste clichéhomo die zijn tristesse verbergt onder een scherpe tong en liters alcohol.

Tijdens de film raak je als vanzelf enigszins gehecht aan dit tragikomisch duo, finaal gezien ook maar stakkers die hun geluk trachten te grijpen en daarbij stommiteiten begaan. 

3 Oscar nominaties, waaronder die van Beste Actrice en Beste Mannelijke Bijrol.

Meer van ons programma

Vice
  • Film

Vice

Met: Christian Bale, Amy Adams, Sam Rockwell, Steve Carell

Dinsdag 16 april20:00u
Prins Bernhard Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten