Historisch drama over de staking in juni 1962 in industriestad Novotsjerkassk, die door de KGB en het Sovjetleger bloedig werd neergeslagen.

Novocherkassk, USSR, 1962. Liudmila is een partijbestuurder en vroom communist die aan het front van de Tweede Wereldoorlog vocht voor de ideologie van Stalin. Tijdens een arbeidersstaking in de plaatselijke elektromotorische fabriek is Liudmila er getuige van dat de demonstratie op bevel van de regering wordt neergeslagen, in een poging de massale stakingen in de USSR te onderdrukken. Tijdens het bloedbad en de daaropvolgende paniek verdwijnt haar dochter, waardoor Liudmila’s wereldbeeld verandert. Ondanks de blokkade van de stad, de massale arrestaties en de pogingen van de autoriteiten om het bloedbad te verdoezelen, gaat Liudmila op zoek naar haar dochter.

Een geschiedenis die jarenlang in de doofpot werd gestopt. De in prachtig zwart-wit beelden geschoten film werd op het Filmfestival van Venetië bekroond met de speciale juryprijs en is verkozen als de Oscar-inzending voor Rusland.

 

“Een historische film die je niet licht vergeet”
NRC
“Een indrukwekkend, historisch drama'”
VPRO Cinema
“Verstikkend drama met een opvallende scheut satire”
AD

Meer van ons programma

Prins Bernhard Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten Provincie Utrecht