De Smeekbede

In 1795 stuurt een vrijgemaakte vrouw een smeekbede naar haar voormalig meester. Het schip dat met de brief vanuit Paramaribo naar Amsterdam vaart, wordt gekaapt. Bijna tweehonderd jaar later wordt haar smeekbede in een archief teruggevonden. 
De Smeekbede volgt het spoor van Dédé, een in slavernij geboren vrouw op een plantage in Suriname. Dédé strijdt voor de vrijheid van haar zoon, gevangen in een systeem dat hun menselijkheid ontkent. De tragiek van een vrouw zonder eigen stem. Tegelijkertijd krijgen we het verhaal mee van de Utrechtse jurist Engelbert, die naar Suriname afreist om meerdere plantages te beheren.
Wie schrijft de geschiedenis? Een voorstelling naar de gelijknamige roman van historicus Lianne Damen over macht en onmacht, over vooroordelen, racisme en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen. De regie is van Olivier Diepenhorst (De tolk van Java, Lichter dan ik en Gelukzoekers op Sumatra).

www.korthalsstuurman.nl 

Meer van ons programma

Revoir Paris
  • Film

Revoir Paris

Met: Virginie Efira, Benoît Magimel, Grégoire Colin

Donderdag 1 juni19:45u
Prins Bernhard Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten Provincie Utrecht