De Kwestie Sjostakovitsj

In De kwestie Sjostakovitsj van BEER muziektheater spelen drie geweldige acteurs: René Groothof, Dick van der Toorn en Yari van der Linden. De mannen zijn bekend van diverse theater, film en tv producties. Van der Toorn kruipt in de rol van Sjostakovitsj en Groothof en van der Linden vertolken alle rollen daaromheen. Zij excelleren alle drie in een absurde, geestige, en vertellende speelstijl met het vermogen het publiek diep te raken. 

Russische componist
Dimitri Sjostakovitsj, de wereldberoemde Russische componist, leeft in voortdurende angst. Moet hij de wensen van Stalin inwilligen óf verslag doen van zijn schrikbewind en tirannie? Laat hij zich gebruiken door de dictator óf is hij juist de dissident die aan de kant van het volk staat? Het dilemma van Sjostakovitsj, die leefde en werkte tijdens het Stalinistische bewind, is Faustiaans te noemen: hoe verhoudt zijn artistieke integriteit zich tot de dictatoriale machthebber?

Oordelen we niet te snel?
De vergelijking van Stalin met Poetin ligt voor de hand. In deze tijd zou Sjostakovitsj waarschijnlijk gecanceld worden, zoals gebeurd is met de Russische dirigent Valery Gergiev. Maar is dat terecht? Oordelen we niet te snel? Te heftig? Vanuit onze luxepositie van vrijheid en democratie? De kwestie Sjostakovitsj gaat over de menselijke stem, in de spagaat van ambitie en integriteit versus onderdrukking en opportunisme. Maar uiteindelijk ook over ons, het publiek en onze wens aan de goede kant van de geschiedenis te staan.

In navolging van het succesvolle De nazi en de kapper, en vorig seizoen De Reiziger schreef Helmert Woudenberg wederom de tekst. Muziek speelt uiteraard een belangrijke rol; Felix Ruiter gebruikt de symfonieën van Sjostakovitsj als basis voor zijn geluidsdecor en ontwerp. Aike Dirkzwager regisseert en Rogier Willems geeft vorm.

Helaas is Helmert Woudenberg (1945-2023) vlak na het voltooien van het script van De kwestie Sjostakovitsj plotseling overleden. Beer Muziektheater is hem zeer dankbaar voor zijn onmisbare bijdrage aan deze en eerdere voorstellingen van Beer zoals De Boodschapper, De Nazi en de Kapper en De Reiziger.”


Spel: René Groothof, Dick van den Toorn en Yari van der Linden 
Regie: Aike Dirkzwager
Script: Helmert Woudenberg
Vormgeving: Rogier Willems
Geluidsconcept: Felix Ruiter
Productie: BEER muziektheater

www.dekwestiesjostakovitsj.nl

Meer van ons programma

Rocco & Sjuul
  • Film

Rocco & Sjuul

Met o.a.: Beppie Melissen, Sabri Saad El-Hamus, Anniek Pheifer

Vrijdag 15 december19:45u
Gullivers Reizen
  • Jeugd
  • 8+

Gullivers Reizen

Theater Sonnevanck & MaxTak Muziektheater

Zondag 17 december14:30u
Das Lehrerzimmer
  • Film

Das Lehrerzimmer

Met: Leonie Benesch, Leonard Stettnisch, Eva Löbau, Michael Klammer

Donderdag 28 december19:45u
Prins Bernhard Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten Provincie Utrecht